Vad är SPA?

Ordet spa kommer från latinets ”salus per aqua” som betyder hälsa genom vatten.Brunnsdrickning från hälsobrunnar har förekommit i Medelhavsländerna sen antiken. Under 1500-talet spred sig bruket och blev utbrett i Europa. Då började man leta efter mineralhaltiga brunnar och 1678 hittade man den första i Sverige; Medevi brunn.

Under 1700-talet hade en kurort i Belgien som heter spa sin storhetstid och människor från hela världen åkte dit för att dricka mineralrikt vatten och bada i de hälsosamma termalbaden, som hjälpte till att bota sjukdomar. Brunnsdrickandet nådde sin höjdpunkt under slutet av 1800-talet. Efter det började man vidareutveckla brunnsanläggningarna med fokus på både kropp och själ. Det är dessa som har blivit dagens spa anläggningar.

Hur uppkom spa i Sverige?

I Sverige inspirerades vi av kurorternas användning av de mineralrika vattnen och skapade egna brunnsorter. Medevi brunn är den äldsta i Sverige. Idag finns ett spa hotell i nästan varje del av Sverige. När du besöker ett av dessa spa idag kommer du till en friskvårdsanläggning som har sin tradition i den europeiska kurtraditionen. Spa idag arbetar med ett helhetskoncept för hälsa, skönhet och rekreation. Fyra tyngdpunkter som ligger i fokus hos alla spa i Sverige är hälsosam föda, träning, mental balans och bra ansikts- och kroppsvård.

Välja spa anläggning

Det finns många olika spa hotell runt om i Sverige. Några av de mest kända är Yasuragi Hasseludden och Selma Lagerlöfs spa. De flesta större orter som Stockholm, Varberg, Ystad, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Uppsala, Norrköping, Sundsvall, Halmstad, Visby, Örebro, och Tylösand. Det finns även många bra spa anläggningar utomlands. Tallinn och Riga är två städer kända för sina spa. Ett annat land med en lång tradition av spa kultur som brukar uppskattas av dem flesta är Thailand. Dit åker man inte över en helg, men om du är i Thailand rekommenderas ett spa besök starkt.

Följ länken för att hitta mer bra information om "Spa historia"

 

Forum - 5 senaste inläggen

 
23/01
Buy Cheap Medications Online ! 16/01
Happy New Year Everyone 14/01
College Girls Porn Pics 09/01
Enjoy our scandal amateur galleries that looks incredibly dirty 27/12
 

Rösta - Har du haft nytta av informationen på denna sida?

   Visa resultat!